Arborétum séták

Alcsúti tó befagyva

Január

Tél közepén az arborétum fehér színben pompázik, minden növény téli takarót ölt. A Kápolna, a Kastély romja, a Babaház, a Medveház is új arculatát mutatja. A főhercegi kastély előtti rét is hófehér színben ragyog, a tó jégbe borul. Téli hónapban tett sétánk során a havas táj káprázatos csillogása nyújt felejthetetlen élményt a látogatók számára.

Február

Februárban búcsúzik a tél, megjelenik a tavasz első hírnöke. A csodálatos látványt keltő, két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező fogadja a látogatókat, amely egyedülálló az országban. A mediterrán hóvirágoknak hét hóvirágfaj huszonnégy fajtájában nyújtanak látványosságot az ide látogatók számára. A kirándulókat ez a lenyűgöző látványosság március közepéig várja.

Hóvirág mező
Ibolya nyílás a hóvirág mezőn

Március

Márciusban a hóvirágmező látványosságon kívül, az ibolya virágzása is megtekinthető. Az arborétumban ez időszakban előforduló virágok a pázsitviola, bórlevél, kökörcsin, kislevelű meténg. Ezer színben pompáznak a virágok, a fák illatosak, élénkek, melyek a téli hónapok után üdítően hatnak a kirándulókra. A tavasz a madarak költésének ideje, ekkor élénkül meg a madárvilág élete és felharsan a hímek versenyző dala.

Április

Áprilisban a természet feléled és kivirágzik, a vándormadarak is megérkeznek. Az arborétumban a kirándulók találkozhatnak tőkés récékkel, bütykös hattyúkkal, melyek áprilistól- júniusig hazánkban költenek. Áprilisi hónapban virágoznak nyírfélék, platánfák, török mogyorók, nárciszok, gyöngyikék. Az Alcsúti Arborétumban a nárciszok és tulipánok sokasága április végéig várja a látogatókat. Az arborétumi séta közben különféle virágcsoportok sokszínűségében gyönyörködhetünk, többek között az alábbi fajok láthatóak az Arborétumban: Bogláros szellőrózsa, Odvas keltike, Pettyegetett tüdőfű, Szártalan kankalin, Salátaboglárka, Hunyor, Ibolya, Májvirág.

Nárcisz, tulipán virágzás
Japánakác illetve egyéb fák virágzása a tó mentén

Május

A természet csodálatos szépsége beragyogja az egész arborétumot és különféle színekben tündökölve kápráztatja el látogatóit. Az arborétumban virágzik a japánakác, tulipánok, hárs-, juhar-, tölgy-, gesztenye-fajok, és különféle gombafajták megtalálhatók. Az egykori főhercegi kertben tett kirándulást kellemesebbé teszik a melegebb napok és az egyre hosszabb délutánok, melyek lehetőséget teremtenek esti sétákra is.

Június

Június hónapban, Szentivánéj környékén egyedi természeti jelenség a Szentjánosbogártánc. Csodálatos élményben lehet részük mindazoknak, akik június második felében ellátogatnak a parkba, és megfigyelik a Szentjánosbogarak rajzását, amely egyedi élményt nyújt. Ezernyi fénylő zöld lámpásként repkedve nyújtanak látványosságot bevilágítva az arborétumot.

Szentivánéji Szentjánosbogár tánc
Hattyú úszik a fiókákkal

Július

Az arborétum szívében fekvő tó teszi varázslatosabbá, titokzatosabbá szigeteivel, hídjaival ezt a mesebeli parkot. Az ide látogatók találkozhatnak hattyú és vadkacsa fiókákkal, mely különleges környezetet teremt kirándulói számára. A forró nyári napokon tett sétánk során hűsítően hat a tó környékét bejárni, melyet hatalmas fák árnyékoznak be.

Augusztus

Augusztusi hónapban az arborétum taván tündökölnek a tavirózsák, a vízparton felzendül az ének, melyet az itt lakó békák különféle fajai zengnek. A látogatók gyönyörködhetnek a víz alá merülő naplementében, melynek fénye átjárja az egész természetet. A nyár utolsó hónapjába intenzív illatú, élénk színű virágok nyílnak.

Tavirózsa nyílás
Sárguló falevelek ősszel

Szeptember

Az arborétum ősszel is csodaszép, tarka őszi színekben pompázik a park. A fák meghozzák termésüket, melyek megcsodálhatók egy kellemes séta során. Kirándulás közben csemegézhetünk a török mogyorófa terméséből, melyet már a mókus is elkezd gyűjtögetni télire. Az őszi természet képes elkápráztatni a látogatóit, mert a fák színes lombozatban tündökölnek, és a friss levegő bejárja az egész tájat.

Október

Október elején beköszönt a vénasszonyok nyara, mely kellemessé varázsolja az ősz hangulatát. Kiváló alkalom szép napos időben egy kiadós sétát tenni az arborétumban. A hűvös éjszakák, a meleg nappalok csodaszéppé varázsolják a természetet, a fák és növények levelei piros színt öltenek, így a park is új arculatát mutatja meg.

Őszi piros színű falevelek vénasszonyok nyarán a tó mentén
Örökzöldek novemberben

November

Novemberben az ősz búcsúztató hónapjában a természet felkészül a télre, a lombhullatás kezdetét veszi, előbukkannak az eddig rejtve maradt természeti szépségek. Elénk tárulnak az örökzöld növények, mint a tujafenyők, páfrányfenyők, jegenyefenyők, borókafenyők, kolorádófenyők, és így a természet megőrzi pompáját. Érdemes egy könnyű sétát tenni a friss levegőn, ahol szebbnél-szebb növényekkel, és műemlékekkel találkozhatunk.

December

Decemberben beköszönt a tél, és új színekben mutatkozik az arborétum csodálatos parkja. A szeretet ünnepének idején a főhercegi kertben idilli, meghitt sétát tehetünk, a Kápolna ünnepi arculatát mutatja és varázslatos hangulatban borul a táj. A téli csendben az élet újra felpezsdül, mert a madáretetőkben csemegéznek a kis lakók. Sétánk során találkozhatunk fenyőrigókkal, széncinegékkel, tengelicékkel, zöldikékkel.

Az arborétum befagyott tava