Alcsútdoboz

Alcsútdoboz a középkori múlttal rendelkező Alcsút és (Vértes) doboz egyesüléséből keletkezett. 1950-ben Alcsút és Vértesdoboz községeket Alcsútdoboz néven egyesítették, a Csút helynév személynévből keletkezett, magyar névadással. Határában (Göböljáráspuszta) a bronzkor második feléből 290 m átmérőjű földvár található. Határos Doboz, Acsa, Felcsút, Bodmér, Bicske, Bot, Etyek, Vál és Tabajd helységekkel.

Bemutatkozás
 

Történetünk

Alcsút a XII. században készített adóösszeírásokban már nemesi faluként szerepelt. Első okleveles említése 1365-ből származik. A II. világháború előtt a Habsburg család magyarországi uradalmainak központjaként volt ismeretes. A település területe 1819-től József nádor birtokába került, aki felismerte a Vértes előterében fekvő völgy kedvező adottságait, ezért 1825-től különleges növényfajokat telepített ide. A főherceg kertje ritka növényekben való gazdagsága miatt az első közé tartozott a birodalomban.

 

Alcsútdoboz ház

 

1819-1825

A település területe 1819-től József nádor birtokába került, aki felismerte a Vértes előterében fekvő völgy kedvező adottságait, ezért 1825-től különleges növényfajokat telepített ide. A főherceg kertje ritka növényekben való gazdagsága miatt az első közé tartozott a birodalomban.

1819-1827

A nádor felépítette a kastélyát, mely az ország egyik legimpozánsabb klasszicista kastélyának számított. A főhercegi uralom jótékony hatása a gazdaság szervezésében is megmutatkozott. Az uralom nemesített juhokat, az ún. alcsúti fajt tartották, mely gyapjúgazdaságával hazánkban a legkeresettebb fajok közé tartozott.

XVIII. – XIX. század

A település lakossága a XVIII. században magyar nemzetiségű és csaknem teljes egészében református vallású volt. A katolikus vallás XIX. század közép táján nyert teret, ekkor már a református egyház által fenntartott iskola mellett katolikus iskola is működött.

Kastély felülnézetből

Jelenleg

Az kastély parkja ma több mint 40 hektáros, növényritkaságok egész sorát rejtő arborétumnak ad helyet, s a természet után vágyakozóknak nyújt kellemes kikapcsolódást. A ránk maradt természeti értékek, és a régmúlt emlékeit őrző épületek nyújtanak az idelátogatók számára élményekben gazdag kirándulási lehetőségeket.

Kastély felülnézetből távolról

 

Látnivalók

 

Alcsút és Doboz későbarokk református templomai

Alcsúti Arborétum

Pollach Mihály építette klasszicista Habsburg-kastély maradványok

Klasszicista istálló és uradalmi épület
- ma iskola